Szef kuchni poleca

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 19 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 7 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - maj 2019

Zupa

Krem ze szparagów

olej rzepakowy tłoczony na zimno,
heblowane szparagi

Przystawki

Wędzony miecznik

szparagi, pomidory, truskawki,
pieczywo z siemieniem lnianym

Tatar z kaczki

majo z czosnkiem niedźwiedzim, olej rzepakowy tłoczony na zimno, świeży chrzan, pieczywo z siemieniem lnianym

Pieczywo maslane z trufla

szparagi, jajko w koszulce, sos bearnaise

Vege

Sałatka trio colore

mix sałat, szparagi, mozzarella,
truskawki, winegret truskawkowy

Dania główne

Pierś z kaczki

szparagi, rabarbar, młode ziemniaki

Cielęcina

szparagi, nowalijki, młode ziemniaki

Stek black Angus

szparagi, sos bearnaise, młode ziemniaki

Filet z sandacza

szparagi, majonez z czosnku
niedźwiedziego, młode ziemniaki

Makaron

Strozzapreti

królik, szparagi, czosnek niedźwiedzi

Deser

Sernik

truskawki, czarny pieprz

Krem ze szparagów
Wędzony miecznik
Tatar z kaczki
Pieczywo maslane z trufla
Sałatka trio colore
Pierś z kaczki
Cielęcina
Filet z sandacza
Stek Black Angus

© Pod Papugami 2019

design Zerka Studio