Szef kuchni poleca

W tym miesiącu polecamy

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 16 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 4 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - lato 2018

Zupa

Zielony chłodnik

szczaw, cukinia, zielone pomidory

Przekąski

Carpaccio z ośmiornicy

polskie kapary, czarny bez, ogórek zielony

Ozory, golonka

pasta z bobu, nowalijki, ocet z pędów sosny

Camembert z truflą

cukinia, bób, kalafior

Sałatka

Sałatka z krewetkami

maliny, arbuz, pikantny sos mango

Dania główne

Ravioli z ricottą i szpinakiem

puree z kalafiora, olej z wiesiołka, agrest, bułka tarta

Pierś z kurczaka

risotto ze słonecznika, nać z marchewki, olej rzepakowy

Polędwiczka wieprzowa

puree z rabarbaru, bób, warzywa, beurre blanc, tłuczone ziemniaki z brokułem

Pierś z kaczki

parfait z kaczej wątróbki, puree z kalafiora, sos bordelaise z czereśniami, tłuczone ziemniaki z brokułem

Kulbin

cassoulet warzywne, zioła, oliwa pietruszkowa z fasolka, tłuczone ziemniaki z brokułem

Deser

Gofr

mus jagodowy, owoce, lody z białej czekolady

Zielony chłodnik
Carpaccio z ośmiornicy
Ozory, golonka
Camembert z truflą
Sałatka z krewetkami
Ravioli z ricottą i szpinakiem
Pierś z kurczaka
Polędwiczka wieprzowa
Pierś z kaczki
Kulbin
Gofr

© Pod Papugami 2018

design Zerka Studio