Szef kuchni poleca

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 19 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 7 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - październik / listopad 2019

Zupa

Zupa benedyktyńska 22 zł

bulion wołowo-grzybowy, pierożki, jajko z koszulce

Przystawki

Ślimaki po Burgundzku 36 zł

polskie ślimaki Helix Aspersa Muller, masło ziołowe, sos beurre blanc, pieczywo

Terrina z królika 28 zł

konfitowane mięso z królika, puree z pigwy, marynowana dynia, zielone pomidory, kiszone jabłko, puder z kani

Pieczeń wegańska 26 zł

kasztany i orzechy, puree z pigwy, marynowana dynia, zielone pomidory, kiszone jabłka

Makaron

Tagliolini sepia 42 zł

polish snails Helix Aspersa Muller, chorizo, pumpkin, tomatoes, beuree blanc sauce

Dania główne

Wegetariańska zapiekanka pasterska 36 zł

warzywa sezonowe, czarna soczewica, kremowe puree ziemniaczane zapiekane z serem cheddar

Skok z królika 56 zł

sos śmietanowy, ogórki krótkiej fermentacji, ziemniaki gratin

Ozór z dzika 42 zł

sos własny z dzika, pieczony por, puree z pigwy, kiszone jabłka, opieńki, ziemniaki gratin

Konfitowana pierś z gęsi 64 zł

szafranowa gruszka, sos gęsi demi-glace, ziemniaki gratin

Szlacheckie danie z gęsiną i ślimakami 62 zł

konfitowana pierś z gęsi, polskie ślimaki Helix Aspersa Muller, bliny gryczane, kawior ze ślimaka, crème fraîche

Deser

Truffle noire 24 zł

biszkopt czekoladowo-truflowy, orzeźwiający mus z pigwy, krem orzechowo-kasztanowy, beza kasztanowa

Pieczeń wegańska
Ślimaki po Burgundzku
Skok z królika
Konfitowana pierś z gęsi
Szlacheckie danie z gęsiną i ślimakami
Truffle noire

© Pod Papugami 2019

design Zerka Studio