Szef kuchni poleca

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 19 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 7 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - maj 2019

Zupa

Vichyssoise

krewetki (3 szt.), ogródek warzywny

Przystawki

Fondue z sera taleggio VEGE

zioła, nowalijki, pieczywo z siemieniem lnianym

Tatar z łososia

majonez z werbeny cytrynowej, pomidory koktajlowe, pieczywo z siemieniem lnianym

Kofty z baraniny

jogurt, ser biały, nowalijki, jalapeño, olej rzepakowy tłoczony na zimno

Sałaty

Sałatka Caprese

mozzarella, pomidory, świeża bazylia, pieczywo z siemieniem lnianym

Sałata ze świecą wołową

arbuz, truskawki, karczochy, sałata rzymska, ogórek gruntowy, pomidory koktajlowe, cukinia

Dania główne

Pierogi z baraniną (4 szt.)

masło krewetkowe, krewetki (4 szt.), szpinak

Chicche z warzywami

- (VEGE)
- Z kurczakiem
bób, fasola, szpinak, cukinia, woda pomidorowa

Kaczka

puree z kalafiora, risso, sos czereśniowy, maliny, pomidory

Udziec barani

puree z kalafiora, kalafior, ogórek gruntowy, bób, pomidor, fasolka szparagowa, kwaśne ziemniaki

Kulbin

carpaccio z pomidorów, redukcja pomidorowa, fasola, szpinak, bób, młode ziemniaki

Deser

Parfait z koziego sera

jagody

Vichyssoise
Fondue z sera taleggio
Tatar z łososia
Kofty z baraniny
Sałatka Caprese
Sałatka ze świecą wołową
Pierś z kaczki
Pierogi z baraniną
Udziec barani
Kulbin

© Pod Papugami 2019

design Zerka Studio