Szef kuchni poleca

W tym miesiącu polecamy

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 16 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 4 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - październik 2018

Zupa

Marokańska harira

- z jagnięciną
- vege

Przekąski

Długo dojrzewający rostbef

masło orzechowe, kruszonka bekonowa, musztarda z gruszki jabłka

Tatar z przegrzebek

sorbet mango-marakuja, jabłko

Makaron

Fussolini sepia

pomidory, grzyby, ser bursztyn
-z krewetkami
-vege

Dania główne

Filet z bażanta

guanciale, zielony groszek, pak choi, sos demi glace

Kacza pierś

puree z topinamburu, sos z płatków róży, warzywa sezonowe

Gicz jagnięca z kością

sos z czerwonego wina, warzywa sezonowe

Stek z miecznika

puree z pigwy, saccottini

Deser

Opera

Marokańska harira
Długo dojrzewający rostbef
Tatar z przegrzebek
Fussolini sepia
Filet z bażanta
Kacza pierś
Stek z miecznika
Opera

© Pod Papugami 2018

design Zerka Studio