Szef kuchni poleca

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 19 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 7 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - wrzesień / październik 2019

Zupa

Biała pomidorowa

woda pomidorowa, mleko kokosowe, kolendra, szczypior, limonka, warzywne julienne, olej rzepakowy

Przystawki

Tatar z kaczki

majonez z czarnego czosnku, piklowane kurki, zioła, marynowane pomidory koktajlowe

Panierowany ozór cielęcy

konfitura z pomidorów z rumem i imbirem, świeży chrzan

Wegańskie dania głowne

Smażone pierogi z warzywami i czarną fasolą

redukcja z wody pomidorowej, szczypior, kolendra

Prażuchy z grzybami i czarną soczewicą

szpinak, portobello, vege demi-glace, olej rzepakowy tłoczony na zimno

Seitan w BBQ

frytki z batatów, sałatka tricolore
z pomidorów

Dania główne

Pierogi z kaczką

śliwki w Śliwowicy, pikantna pasta ze śliwek,
ogórki w occie z czarnego bzu

Pierś z kurczaka

risotto grzybowe, marynowany patison,
marynowane grzyby, drobiowy wywar
z groszkiem i świeżym chrzanem

Żółte curry

tofu, cieciorka, makaron ryżowy, kolendra, okra, rzodkiewka, fasolka szparagowa, pomidor, dymka

Kacza pierś

puree z migdałów i czosnku, sos porto
z winogronami, prażuchy ziemniaczane
z grzybami i czarną soczewicą

Stek z udźca jelenia

marynowane rydze, sos jeżynowy,
sos red wine, ziemniaki bubble & squeak

Grillowany sandacz

pierożki z sandaczem i krabami,
sos z maślanki, grzyby i jeżyny

Danie specjalne

Pieczona w całości perliczka

nadzienie z dzikiego ryżu z przyprawą
quatre-épices, sałatka z piklami,
sos z pieczonej perliczki

Tatar z kaczki
Panierowany ozór cielęcy
Smażone pierogi z warzywami
Prażuchy z grzybami i czarną soczewicą
Seitan w BBQ
Pierogi z kaczką
Pierś z kurczaka
Kacza pierś
Stek z udźca jelenia
Grillowany sandacz
Perliczka

© Pod Papugami 2019

design Zerka Studio