Szef kuchni poleca

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 16 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 4 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - grudzień 2018

Zupa

Barszcz z uszkami

Krem z grzybów leśnych

piklowane kurki, trybula

Przystawki

Marynowany śledź

prażucha ziemniaczana, kawior z jesiotra, oliwa porowa

Pate z dorsza

redukcja z octu, oliwa porowa, chleb

Gołąbek z dziczyzną

kasza gryczana, dzik, sos tymiankowy, popcorn z kaszy gryczanej, warzywa korzeniowe

Pierogi z kapustą i grzybami

słodka cebula, mus grzybowy

Dania główne

Pierś z gęsi

szafranowa gruszka, sos z trawy żubrowej, pigwy i marynowanych cebulek, tłuczone ziemniaki

Sandacz

sos rydzowy, sałatka z rukwi wodnej i roszponki, puree z kiszonego czosnku niedźwiedziego, tłuczone ziemniaki

Udziec jagnięcy

salsefia, brukiew, fasola, sos ze śliwek wędzonych z polskich Tatr, ziemniaki tłuczone

Deser

Wariacje na temat świątecznego piernika

Marynowany śledź
Pate z dorsza
Gołąbek z dziczyzną
Pierś z gęsi
Sandacz
Udziec jagnięcy
Wariacje na temat świątecznego piernika

© Pod Papugami 2018

design Zerka Studio