Szef kuchni poleca

W tym miesiącu polecamy

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 16 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 4 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - lato 2018

Zupa

Vichyssoise

chrupiąca kulka krabowa, krewetki

Przekąski

Serce wołowe

podgardle, piklowane kurki, jeżyny, winegret z czarnego bzu

Macki kalmara

Tempura, sos z mango i chili, sałatka z ogórków

Sałatka

Sałata caprese

mozzarella di Bufala

Danie vege

Gnocchi szpinakowe

grzyby portobello, żółtko, puree z nasturcji

Dania główne

Zielone pierogi a’la foie gras

sos z mniszka lekarskiego, mix ziół, piklowane kurki

Filet z kurczaka

brzoskwinia, warzywa consomme drobiowe z wanilią, buble and squeak

Kacza pierś

puree z bakłażana i pieczonego selera, śliwki macerowane w śliwowicy, mille-feuille, buble and squeak

Biodrówka jagnięca

sos z pieczonej papryki, warzywa, ravioli nadziewane serem solankowym i szpinakiem, buble and squeak

T-bone wieprzowy

fasolka szparagowa z panko, sos bernaise, buble and squeak

Grillowany filet z suma

sałata rzymska, sos red wine, maślanka, pomidory w winegrecie malinowym, buble and squeak

Deser

Eton Mess

z owocami

Zupa Vichyssoise
Serce wołowe i podgardle
Macki kalmara
Sałata caprese
Gnocchi szpinakowe
Zielone pierogi a’la foie gras
Filet z kurczaka
Kacza pierś
Biodrówka jagnięca
T-bone wieprzowy
Grillowany filet z suma

© Pod Papugami 2018

design Zerka Studio