Szef kuchni poleca

W tym miesiącu polecamy

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 16 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 4 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - wrzesień 2018

Zupa

Consomme grzybowe

wołowina, warzywa, krewetka

Przekąski

Chałka z grzybami

ser wędzony, jajko w koszulce, sos bearnaise

Chrupiący kozi ser

konfitura z cebuli, buraki w hibiskusie, dynia

Krewetki argentyńskie

kalmary, dip z karczocha i mięsa kraba, pikle

Makaron

Gnocchi (vege)

kremowy por, piklowane kurki, dynia

Dania główne

Pieczony baby kurczak

sałata rzymska, sos jogurtowy

Udziec jagnięcy

sos kawowy, puree z selera, gruszki i sera pleśniowego

Kaczka

puree z dyni, chutney z dyni, kasztany w sosie
z czerwonego wina

Piotrosz

consomme drobiowe, boczniak mikołajkowy, warzywa sezonowe

Polędwica wieprzowa

wątróbka, kindziuk, orzechy, warzywa sezonowe

Deser

Parfait z kaszy gryczanej

popcorn z kaszy, owoce

Consomme grzybowe
Chałka z grzybami
Chrupiący kozi ser
Krewetki argentyńskie
Gnocchi
Pieczony baby kurczak
Udziec jagnięcy
Kaczka
Piotrosz
Polędwica wieprzowa

© Pod Papugami 2018

design Zerka Studio