Szef kuchni poleca

Silna, ambitna, energiczna, pełna pasji i zawsze uśmiechnięta. Mariola Monczak, Szefowa Kuchni Pod Papugami kocha gotować. Od 19 lat jest związana z naszą Restauracją, a od 7 lat jest Szefem Kuchni. Zajęła pierwsze miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i bierze aktywny udział w wszelkich akcjach społecznościowych związanych z kuchnią, gotowaniem, czy promowaniem zdrowego żywienia.

Sezonowość, jakość i pasja - te trzy słowa w pełni opisują jej kuchnię.

menu sezonowe - sierpień 2019

Zupa

Biała pomidorowa

woda pomidorowa, mleko kokosowe, kolendra, szczypior, limonka, warzywne julienne, olej rzepakowy

Przystawki

Vitello tonnato

marynowany tuńczyk, długo gotowana cielęcina, sos z tuńczyka, parmezanu i kaparów

Tatar z kaczki

majonez z czarnego czosnku, piklowane kurki, zioła, marynowane pomidory koktajlowe

Tatar vege

pomidory, cukinia, morele, zioła, winegret truskawkowy, ziarna słonecznika

Dania główne

Makaron tagliatelle

świeży tuńczyk, sos z tuńczyka, parmezanu i kaparów, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, dymka

Seitan w BBQ

frytki z batatów, sałatka tricolore z pomidorów

Żółte curry

tofu, cieciorka, makaron ryżowy, kolendra, okra, rzodkiewka, fasolka szparagowa, pomidor, dymka

Gołąbki z papieru ryżowego

tofu, papryka, cukinia, ogórek, makaron ryżowy, rzodkiewka, sezam, kapusta biała, kiełki, szczypior, kolendra

Panierowany tempeh

pasta z czarnej soczewicy i grzybów, marynowany ogórek, pomidorki koktajlowe, zioła, siemię lniane

Smażone pierogi z warzywami i czarną fasolą

redukcja z wody pomidorowej, szczypior, kolendra

Prażuchy z grzybami i czarną soczewicą

szpinak, portobello, vege demi-glace, olej rzepakowy tłoczony na zimno

Deser

Mango Sticky Rice

Glutinaus rice, mleko kokosowe, mango, prażone ziarna fasoli mung

Vitello tonnato
Tatar z kaczki
Seitan w BBQ
Żółte curry
Gołąbki z papieru ryżowego
Panierowany tempeh
Smażone pierogi z warzywami
Prażuchy z grzybami i czarną soczewicą

© Pod Papugami 2019

design Zerka Studio